Görme Engelliler Haftası

GÖRME ENGELLİLER HAFTASI

7 – 14 OCAK BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI

Beyaz Baston hareketi, 1921 yılında Lon

dra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının başlattığı bir farkındalık hareketidir. Toplumun kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyaması herkes tarafından dikkat çekmiştir. Bu hareket farkındalığa sebebiyet vermiştir. Sonrasında Fransa’da 1931 yılından itibaren “Beyaz Baston”  simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada da her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak kabul edilmektedir.

Görme engellilere yönelik günümüzde çalışmalar olumlu yönde artmaktadır. Erişilebilirliğin arttığı günümüz teknolojisi ile birlikte birçok görme engelli çocukların veya yetişkin grubu için erişilebilirlik imkanı sağlanabilmektedir. Örneğin, binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetlerinde ki şartların ve imkanların iyileştirilmesi görme engelli bireyleri olumlu anlamda etkilemektedir. Aynı zamanda bu iyileşme görme engelli bireylerin ailelerini de bu imkanların artmasıyla aynı ölçüde olumlu yönde etkilemiştir.

Erişilebilirlik her birey için temel hak olmakla beraber bu imkanlardan her birey gibi faydalanmak en doğal ihtiyaçlardan biridir. Bağımsız yaşamın en temel şartlarından biri olabilmektedir. Çeşitli engellerin oluşması da oluşan bu engellerin kaldırılması da toplumumuzda yaşayan engelli bireylerin yaşamını aynı ölçü de kolaylaştırır ya da zorlaştırır. Bu engelleri kaldıran da oluşturanda toplumda yaşayan bireylerden oluşmaktadır. Farkındalık kazanmak ve farkındalık yaratmak hepimizin elindedir. Toplumumuzu bilinçlendirmek hepimizin ödevi olmalıdır.

Görme engelliler için çeşitli eğitim veren eğitim kurumları kuruluşları bulunmaktadır. Eğitimciler, okul ortamına alışabilmeleri için rehberlik etmektedirler.

Oryantasyon süreci oldukça önem arz etmektedir. Çocukların var olan bütün eğitimlere katılmalarına yönelik programlar bulunmaktadır. Çocukların diğer bireylerle aynı ortamda eğitim görmesi oldukça önemlidir. Akran desteği de bu süreçte değerli ve önemlidir. Görme engelli bireyleri ayrıştırılmadan topluma katılması engelli bireyin sosyal ve psikolojik faktörler açısından ve topluma katılımında imkan sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle göme engelli bireylerin eğitimine erken süreçlerde başlanılması bu süreci kolaylaştıracaktır.

Görme engelli bireylerin bağımsız olarak hareket edebilmeleri için; ilk etapta rehber eşliğinde yürüyebilmesi, görme engelli bireyin kullandığı bir araçla yürümemesi ve bireyin kendi başına yürümesini destekleyici davranışlarda bulunması, rehber bir köpekle yürümesi de sağlanılması  görme engelli bireylerin bağımsız hareket edebilmesini büyük ölçüde etkilemektedir.

Erişilebilirliğin her birey için olduğu gibi farkındalığın arttığı toplumlumuzda yaygınlaştığı temennisi ile Beyaz Baston Görme Engeliler Haftası kutlu olsun.

Görme Engelliler Haftası
Scroll to Top